Ontstaan

Overal ontstaan initiatieven waarbij mensen de handen uit de mouwen steken tegen zwerfvuil. Denk maar aan de Proper Strand Lopers die heel actief zijn aan onze kust. Ook in Oostkamp richtten Annelien Boone en Jan De Baere in 2017 een soortgelijk politiek neutraal burgerinitiatief op nl. de facebookgroep ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij Maken’. We willen hiermee sensibiliseren over én aanpakken van zwerfvuil in onze eigen buurt. Zien opruimen, doet opruimen en voorkomt dat het afval nog meer zwerfvuil aantrekt. Met beelden en statistieken op de facebookgroep willen we tonen hoe erg het probleem is en elkaar motiveren om er iets aan te doen. We proberen ook verbindend te blijven werken.

Het is echter niet onze doelstelling om eindeloos te blijven opruimen. We willen sensibiliseren naar bevolking, overheid, bedrijven en oorzaken beïnvloeden. Op termijn moet deze groep grotendeels overbodig worden.

Daarboven willen we graag verbondenheid stimuleren door een babbel bij het samen ruimen van zwerfvuil en na groepsacties regelmatig een hapje of drankje aan te bieden in samenwerking met de buurthuizen en gemeente Oostkamp.

In 2019 ontstond de kerngroep en in 2020 doopten we Oostkamp Zwerfvuiivrij om tot Proper Oostkamp en groeit de groep van vrijwilligers verder aan.

Kernleden: Annelien Boone, Jan De Baere, Jurgen Vangampelaere, Hendrik De Bruyne, Tom Vanderhaeghen, Shanna Gerregat, Jos Deforche, M. Braeckevelt, Bernatte Vanhove