Hoe begin ik eraan?

ZIE: https://www.oostkamp.be/zwerfvuilruimen

1. Haal een zwerfvuilpakket af aan het onthaal in OostCampus. Daar ligt steeds een pakket klaar. Ga je in groep? Doe dan hier een bestelling vooraf.

2. Registreer je éénmalig op de website van IVBO. De app hoef je niet te gebruiken maar kan.

3. Wil je verzekerd zijn tijdens het opruimen? Dat kan maar laat het hier telkens vooraf aan je actie weten waar en wanneer je zal opruimen. Reken ruim genoeg!

4. Ga zelf de straat op of doe mee met een groepsactie. Kijk waar je wil opruimen, wat voor jou haalbaar is. Alles wat weg is, is goed! Steek geen glas in de zwerfvuilzakken! Dit moet apart verzameld worden. Ga niet op privé terrein.

5. Heb je een volle witte zak, zet die bij je huisvuilzakken of bij één van deze locaties onderweg

6. Post (zo mogelijk) een foto van je buit op onze facebookgroep. Zo weten de facebookbezoekers waar er (recent) werd opgeruimd! Vermeld daarbij ook het aantal zakken zwerfafval, dan kunnen we deze meetellen in de statistieken die we bijhouden.

Sluikstort gevonden? Melden via: het e-loket of via een mail naar groen@oostkamp.be met een duidelijke plaatsbeschrijving, aard en hoeveelheid en evt. een foto.

Tips voor onderweg:

  • Veiligheid eerst (fluohesje, handschoenen!)

  • Gevaarlijk materiaal mag blijven liggen en gemeld worden als sluikstort

  • Het is niet nodig PMD apart te verzamelen als dat niet lukt (moet proper PMD zijn als je dat toch doet bv. geen aarde aan, geen roest ... Gebruik dan ook de blauwe PMD zwerfvuilzakken)

  • Opgelet: tref je naalden aan? Raak deze NOOIT met de handen aan. Laat ze gerust liggen en verwittig de gemeente en politie. Wil je ze toch meenemen? Gooi ze niet zomaar in de witte zak! Dit is een risico voor de vuilnisophalers! Steek ze dan met de grijper in een PMD fles, en draai de dop er vast op.

Hier vindt u binnenkort een flyer over onze werking